Heeeeel fijn, dokters in Suriname.. - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Astrid Kersten - WaarBenJij.nu Heeeeel fijn, dokters in Suriname.. - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Astrid Kersten - WaarBenJij.nu

Heeeeel fijn, dokters in Suriname..

Door: AstridKersten

Blijf op de hoogte en volg Astrid

28 Juni 2012 | Suriname, Paramaribo

Ik had gehoopt dat het niet nodig zou zijn, maar helaas heb ik toch een bezoekje aan de Surinaamse dokter moeten brengen. Tot twee keer toe! Ik had last van uitslag op mn borst, die niet weg ging en steeds erger werd. Dus ik ging naar de dokter. Het was een Nederlands meisje die nog studeerde. Ze stuurde me naar huis met een zalfje tegen allergische reactie en een paar pillen. Als het na een week niet beter was, moest ik terugkomen. Dussssss, ik na een week terug. Niet alleen omdat het niet beter was, maar omdat het veel erger was geworden. De bultjes waren uitgegroeid tot gangetjes, dus ik was erg bang voor parasieten..

Toen ik in de behandelkamer zat, werd ik weer geholpen door een Nederlandse stagiaire, een andere dit keer. Toen ze niet helemaal zeker was waar ze mee te maken had, riep ze de Surinaamse doc erbij. Deze wist meteen wat het was, en riep nog een paar dokters en assistenten erbij. Als een echte quizmaster vroeg hij: 'Wie weet wat dit is?' Als antwoord begonnen de stagiaires er wild op los te gokken, maar ze hadden het niet bij het rechte eind. Ik heb kruipworm, echt zo ranzig. Er zijn beestjes in mijn huid gekropen die nu gangetjes graven.. Opgelopen tijdens het zonnen in het zand.

Omdat ik dit al verwacht had voordat ik voor de 2e keer naar de dokter ging, had ik op internet gezocht hoe dat verholpen kan worden. Overal staat dat je dan ivermectine tabletten moet slikken. Maaaaaaaaar nee hoor, in Suriname hebben ze deze pillen niet! Wat vroeger in Nederland gedaan werd, voordat die pillen er waren, is de huid aanstippen met stikstof, zodat de parasiet bevriest en doodgaat. De Surinaamse doc wilde het ook 'winter gaan maken voor de beestjes' maar besloot dit op een andere manier te doen. Ik werd met een recept voor 'coldspray' naar de apotheek gestuurd, en moest -wanneer ik het spuitbusje in handen had- meteen terug naar de kliniek komen. Uiteraard las ik eerst de beschrijving, en coldspray blijkt ter verlichting van gewrichtspijn te worden gebruikt. Er stond met grote letters op: Niet te dicht bij gebruiken, kans op plaatselijke bevriezing! .. Nou, dat was nu juist wat meneer de Surinaamse dokter wilde, de beetjes bevriezen. Dus, toen ik weer op de behandeltafel lag, spoot hij zo'n 10 seconde lang op de plekjes waardoor mijn huid helemaal verschrompelde. Dat deed pijn!

Nu, twee dagen later heb ik twee grote brandplekken op mijn huid waardoor ik geen BH aan kan. En of het heeft geholpen? Ik heb er een hard hoofd in. Ben blij als ik over twee weken weer een 'normale, betrouwbare' dokter kan bezoeken!

Zo, genoeg klaagzang. Naast mijn dokteravontuur, zijn we bezig met het afronden van het project voor school. We moeten alleen nog de puntjes op de i zetten en volgende week een presentatie houden. Vanaf nu zijn we eigenlijk dus vrij om lekker te genieten van het mooie weer. Vandaag zijn Corine en ik naar het zwembad van hotel Krasnapolsky geweest, heeeerlijk gezond en daarna gewinkeld op de Zwartehovenbrugstraat. Zaterdag is er een feestje op Whitebeach, waar ik veel zin in heb!

Ik denk dat dit het laatste verslag is geweest van mijn Surinamereis. Het zijn er niet veel geweest, door de drukke bezigheden hier. Toch hoop ik dat ik jullie genoeg op de hoogte heb gehouden. Ik vond het fijn om jullie reacties te lezen!

Tot over twee weekjes in Nederland!!!!!

• 28 Juni 2012 - 05:42

Margo:

Herkenbaar! Ik had ook eens ergens last van en de Egyptische apotheker begreep er niks van ( daar ga je naar de apotheek met klachten) Thuisgekomen naar mijn huisarts gegaan en bleek ik medicijnen voor totaal andere klachten gekregen te hebben. Geen wonder dat het niet hielp. Maar zo te lezen kan je dan over 2 weken nog naar je huisarts, hopelijk behandelt die je dan goed of misschien gaat die coldspray tóch nog effet hebben? Nou succes met de afronding en geniet nog van je vrije tijd!

• 28 Juni 2012 - 06:31

Marleen:

Als je zo'n brandwonden hebt kun je er wel van uit gaan dat het geholpen heeft. En ik ben blij als je straks weer thuis bent hoor. Je bedje is al gespreid. Geniet nog maar van je laatste weekjes!

• 28 Juni 2012 - 08:08

Opa:

we wensen je nog mooie dagen en vooral sterkte en beterschap en veel liefs opa en oma tot ziens astrid

• 28 Juni 2012 - 09:36

Janet:

Hoi Astrid,

Wat vreselijk vies die wormen in je huid. Ik hoop echt dat ze weg zijn nu. De tijd is vreselijk snel voorbij gegaan. Ik wens je nog een fijne relaxte tijd toe, een goede presentatie en een goede reis terug.

groetjes Janet

• 28 Juni 2012 - 09:46

Jacq:

Hey astrid, wat een smerige bedoeling die beetstjes. Rot voor je! Hoop dat het snel over is en je er geen littekens aan overhoudt. Straks meteen bio-oil smeren he!
    Fijn dat jullie nu nog 2 weken hebben om te genieten zeg. Lekker doen en uitkijken op het strand!

x jacq

• 28 Juni 2012 - 13:24

Hannie:

Ik had deze verhalen al meegekregen van onze Mark. Inderdaad het idee alleen al. Komt allemaal goed. Ben zuinig op jezelf, geniet er nog even van en tot ziens in het mooie Veldhoven. xx

• 09 Juli 2012 - 18:43

HELLO:

Hello
    I saw your nice profile,and something motivated me to communicate with you,My Dear in your usual time may it pleases you to write me back in email address ( jenicaithamar@yahoo.com ) so that i can send you my pictures and also tell you more about myself.A friendship is the foundation build on other relative things to come.May God bless you as i wait impatiently to hear from you. Your lonely friend,
    jenica

( jenicaithamar@yahoo.com )

Hello
    jenica

( jenicaithamar@yahoo.com )

• 11 Juli 2012 - 21:37

Wilma-Peter-An-Stef:

Hoi Astrid, ik weet niet of je dit nog leest, maar in ieder geval een hele goede terugreis en tot gauw in Veldhoven!
    Veel liefs van ons allemaal!

• 12 Juli 2012 - 09:33

Stephanie:

Ik hoop maar dat je je nu goed voelt!
    Bij terugkomst maar eens even naar je gewone dokter toe dan! Gekke Surinamers daar...

Ik wens je een hele hele fijne terugreis, en natuurlijk een mooie afscheid daar.
    Eindelijk kom je weer naar huis toe..
    Dat internet, facebooken, is allemaal maar niets voor mij. Dus ik ben blij als ik je weer kan knuffelen en wijntjes met je kan drinken!

Lieve scheet, tot heeeeel snel!
    (Wat is dat leuk om de zeggen)

xxxxx